Volg ons op social media

Ga je verbouwen? Deze 8 vragen helpen jou op weg!

Gepubliceerd op 23/09/2021

Ga je verbouwen? Deze 8 vragen helpen jou op weg!

614c4ef76041a-paint-brush-3207945_1920.jpg

Verbouwen….het kan zoveel stress met zich meebrengen. Vooral in deze tijd waarin aannemers, stukadoors en elektriciens het niet meer gebolwerkt krijgen. Sta jij aan de vooravond van een verbouwing? Zorg dan dat je goed voorbereid bent. Met deze 8 vragen ga jij de klus wel klaren!


1.

Wat ga je verbouwen en waarom? Zet op papier wat je wilt verbouwen en waarom. Vooral de ‘waarom’ vraag wordt vaak overgeslagen, terwijl een aannemer of architect je veel beter kan helpen als dat helder is. Heb je bijvoorbeeld een nieuw huis gekocht dat volledig verbouwd moet worden? Wil je extra woningwaarde creëren, bijvoorbeeld met een aanbouw of een nieuwe, hippe badkamer? Of wil je extra ruimte, bijvoorbeeld om thuis te kunnen werken of voor een kind dat op komst is?


2.

Hoe wil je verbouwen? Je kunt ervoor kiezen om alles door een aannemer te laten begeleiden, maar je kunt het (als je enige ervaring hebt) ook zelf doen. Het ligt er natuurlijk ook aan hoe groot de verbouwing is. Gaat het bijvoorbeeld alleen om de badkamer of om het hele huis? In beide gevallen moet je ook bedenken wat je zelf wilt doen aan werkzaamheden en wat je wilt uitbesteden. Sommige werkzaamheden kun je misschien wel zelf en andere niet. Des te meer je zelf doet, des te goedkoper wordt het uiteraard. Anderzijds heb je voor sommige werkzaamheden wel enige ervaring nodig. Ook over de materiaalkeuzes moet je van tevoren nadenken.


3.

Wat is het gewenste eindresultaat? Teken het gewenste eindresultaat op papier. Zelf – op schaal - schetsen zorgt ervoor dat je inzicht krijgt in de mogelijkheden voor jouw woning. Het werk van de architect wordt daardoor een stuk gemakkelijker (en goedkoper). Zoek ook voorbeelden op internet of in woonbladen. Je hoeft het wiel natuurlijk ook niet helemaal zelf uit te vinden.

Tip! Maak een paar verschillende schetsen, bespreek de schetsen eventueel met de architect en weeg de voor- en nadelen per schets af.


614c80adbe41b-pixel-cells-3976295_1280.png


4.

Wat en wie heb je nodig voor de verbouwing? Bedenk van tevoren wie of wat je nodig hebt tijdens de verbouwing. Heb je hulp van een aannemer? Dan zet hij dat vaak al voor je op papier. Heb je die niet? Bedenk dan goed welke mensen (loodgieter, elektricien, constructeur ed.) je nodig hebt en in welke volgorde. Vooral die volgorde is erg belangrijk! Zo is het bijvoorbeeld veel handiger om eerst te stucen en schilderen en daarna pas de vloeren te leggen. Dan hoef je de vloeren niet af te dekken. Check ook goed wat de levertijden zijn van de bouwmarkt of webshops waar je de materialen besteld. De levertijden zijn de laatste tijd flink opgelopen. In onze webshop vind je een breed aanbod aan materialen en gereedschappen. En wij leveren snel!

Let op! Soms heb je een constructieberekening nodig. Dit is niet alleen belangrijk om veilig te kunnen verbouwen, maar zonder berekening ben je veel gevallen ook niet verzekerd.


5.

Hoeveel mag het kosten? Je kunt alles zo duur en goedkoop maken als je zelf wilt. Zo kun je een keuken kant- en klaar kopen, waarbij je kunt kiezen voor goedkope en dure apparaten en/of materialen, maar je kunt de keuken of badkamer ook zelf bij elkaar shoppen in de bouwmarkt of in onze webshop. Bekijk niet gaandeweg wat alles kost, maar maak vooraf een financieel overzicht. Hoeveel geld reserveer je voor welke werkzaamheden en hoeveel geld wil je uitgeven aan het materiaal? Vraag vooraf een aantal offertes op om goed te kunnen vergelijken. Houd ook altijd rekening met tegenvallers. Je weet nooit waar je nog tegenaan loopt.

Tip! Vergelijk de kosten van de verschillende schetsen die je gemaakt hebt met elkaar. Een kleine aanpassing in de verbouwing kan geld schelen. Stel je wilt bijvoorbeeld een open keuken, maar daarvoor moet je iets doen met een dragende muur, dan kunnen de kosten hoger oplopen dan als je daar niet voor kiest.


6.

Heb je een plan(ning) gemaakt? Een ding is zeker in de bouw… een plan komt zelden uit 😉. Toch is het ontzettend belangrijk om een goede planning te maken. Zo zie je snel waar problemen kunnen ontstaan en welke stappen je dan moet zetten, zodat andere vaklieden die je nodig hebt weer door kunnen. Deel deze planning ook met iedereen die jou helpt met de verbouwing. Zorg ook voor een beetje flexibiliteit in de planning. Op die manier verklein je de kans dat iets onnodig vertraagd wordt.


7.

Heb je een omgevingsvergunning nodig? Controleer of je een omgevingsvergunning nodig hebt op de site van de Rijksoverheid. Voorbeelden van verbouwingen waar je vaak een vergunning voor nodig hebt: een aanbouw, het verwijderen van een draagmuur, het plaatsen van een dakterras, asbest verwijderen en bouwen in de buurt van water. In dat laatste geval heb je misschien toestemming nodig van het waterschap.


8.

Zijn de aannemer en jij verzekerd? Hopelijk is het niet nodig, maar als het nodig is, dan kan het één groot drama worden als jij of de aannemer niet goed verzekerd zijn. Je kunt de polis van de aannemer opvragen of samenwerken met een aannemer die onderdeel is van het BouwGarant keurmerk. Niet alleen de aannemer moet natuurlijk goed verzekerd zijn. Dat geldt ook voor jou.

De voorbereiding is nu gedaan! Op naar het échte werk. We wensen je veel succes met je verbouwing. In onze webshop vind je een breed aanbod aan bouwmaterialen en gereedschappen. Zelfs werkkleding vind je er.